DIVERSITY THROUGH POP CULTURE

20.10. 2022 som dostala možnosť vycestovať do sveta a splniť si jeden zo svojich snov.

Projekt Erazmus+ mi umožnil navštíviť na pár dní Chorvátsko, spoznať inú kultúru a nových ľudí. Hlavným cieľom projektu bolo spoznávať zahraničnú literatúru, hudbu a filmy.

Bola to pre mňa výzva: odcestovať sama do zahraničia, s cudzími ľudmi a na úplne neznáme miesto. Tešila som sa však na inú formu vzdelávania a komunikáciu v anglickom jazyku. Projekt absolvovali účastníci z piatich krajín – zo Slovenska, Macedónska, Grécka, Španielska a Chorvátska. Po našom neskorom príchode nás v Chorvátsku čakala tepla večera a pohodlné postele. Každodenný program bol nabitý a pritom veľmi zábavný, takže som vôbec nemala čas sa nudiť. Navštívila som krásne pieskové múzeum v Durdevaci. Je to malé mestečko, v ktorom sme boli ubytovaní. Doobeda sme chodievali do divadla, kde sme si aj my mohli zahrať divadelné scénky, predstaviť slovenskú hudbu a taktiež aj tanec. V divadle vládla čarovná atmosféra a tak sme tam niekedy trávili aj čas navyše a potom sme nestíhali obed. To len dosvedčuje, ako veľmi sme boli odhodlaní a nadšení  zo vzdelávania sa takouto netradičnou formou. Poobedia sme trávili v peknej prírode, ktorá obklopovala hostel. Hrávali sme rôzne hry a vymýšľali “energizere.” Každý večer sa nám odprezentovala iná krajina. Ukázali nám svoju prírodu, kultúru, ale taktiež aj pamiatky a tradične jedlá. Vôbec si však nepredstavujte nudne prednášky, práve naopak, veľmi sme sa tešili na kvízy, videá a hry. Spávať sme chodili neskoro, no vôbec nám  nerobilo problém ráno vstať a opäť si užívať naplno ďalší deň. Navštívila som aj miestu farmu, ktorá bola hlboko v lese. Všetky zvieratá pobehovali okolo nás. Keď do nás ďobali pštrosy, neboli sme síce nadšení, no po chvíli sa s nami skamarátili.
Z projektu som si odniesla nespočetné množstvo  príjemných zážitkov a skúsenosti.                  

Nakoniec by som sa chcela veľmi pekne poďakovať pani riaditeľke, Ing. Márií Vítovej PhD., MBA, že mi umožnila odísť vzdelávať sa do zahraničia.
Ema Eichlerová, IV.AP