Odborná exkurzia – Farma Papradno

Dňa 13. 10. 2022 sa žiaci z tried III. BPIV. BP s pedagogickým dozorom Ing. Janou Kostolnou  a Ing. Martinou Čelkovou  zúčastnili odbornej exkurzie na agrofarme v Papradne. 

Obec Papradno je lokalizovaná v regióne, ktorý má bohaté možnosti turistiky, športu a kultúrneho vyžitia a ďalších zaujímavých aktivít, ktoré sú ideálnou príležitosťou k vidieckemu turizmu a aktívnemu oddychu.

Majiteľka penziónu,  pani Anna  Beníková, súkromne hospodáriaca roľníčka a súčasne podnikateľka v agroturizme, ktorá vybudovala agropenzión Grunt v strede obce a zároveň kolibu na farme,  nás pozvala na prehliadku agrofarmy, kde chová ovce, kone, poníky,  vyrába syr, oštiepky, bryndzu a prevádzkuje jazdenie na koňoch. Bola to veľmi názorná ukážka toho ako má fungovať agroturistika.

V pohostinskom zariadení Koliba – štýlovej drevenej stavbe s veľkým zastrešeným altánom nám pani Beníková rozprávala o svojich začiatkoch v podnikaní, o problémoch a úspechoch, o prevádzke agrofarmy, organizovaných akciách a o jej vízii – agroturistike. Žiaci sa  aktívne zapájali do diskusie, pýtali sa na rôzne zaujímavosti súvisiace s vidieckym turizmom a agroturistikou. V štýlovej drevenici sme vyskúšali aj  výborné  bryndzové halušky, pirohy a  domáce parené buchty. Plní zážitkov sme sa v popoludňajších hodinách vrátili domov.

Jana Kostolná, Martina Čelková