Svetový deň mlieka na školskom internáte

Pri príležitosti dňa mlieka sa 27.09. 2022 žiaci zúčastnili rôznych aktivít s ním spojených.

Na Strednej odbornej škole poľnohospodárstva a služieb na vidieku v Žiline si študenti vyskúšali dojenie kravy a tým okúsili tajomstvo pôvodu tohto bieleho zlata plného živín. Na školskom internáte Strednej odbornej školy dopravnej v Žiline študenti spoločnými silami vytvárali delikatesy z mlieka, ktorými si pripomenuli, že mlieko nemusí byť len nudný nápoj, ale aj všelijaké lahôdky.

 Pripravili si krupicovú kašu zdobenú grankom a maslom, v jedálničku sa nachádzal aj puding dotvorený domácim ovocím a vyskúšali si vytvoriť aj vlastnú šľahačku, na ozdobenie ktorej použili ovocie. Ďalej ochutnávali mliečne výrobky ako: cottage cheese, maslo, jogurty a smotanu.  Variabilita využitia mlieka je naozaj široká a fantázii sa medze nekladú. Mliekom si môžeme veľmi hravo spestriť náš jedálniček a tým v ňom vytvoríme miesto pre dôležité vitamíny, bielkoviny, stopové prvky a minerály.

Chcela by som vyzdvihnúť a poďakovať sa žiakom, ktorí sa na tejto aktivite podieľali: Kapusniaková, Slížová, Dulačková, Kubošová, Ježíková, Rybárik, Pieš, Šlesár, Frank, Jančo, Jurík, Kompán, Pakos a Buczanszký.  Špeciálne poďakovanie patrí našej talentovanej žiačke Adriane Ostrienkovej za výzdobu a dotvorenie atmosféry tohto dňa peknou kresbou.

Bc. Janka Kabaštová