Podpora duševného zdravia stredoškolákov

V súčasnosti žijeme v pomerne ťažkej dobe. Všetci čelíme nejakým problémom a situáciám, ktoré znásobuje ešte aj pandémia či nepokoje vo svete.

V spoločnosti aj v spolunažívaní musíme dodržiavať nielen dávno stanovené pravidlá, ale aj rôzne nové, častokrát rozporuplné, či nezmyselné (podľa nás). To všetko nás oberá o pokoj, energiu a pohodu. Tomu všetkému musíme čeliť. A nie každý sa s tým dokáže vyrovnať bez ujmy. Nasleduje stres, nepokoj, nezhody, frustrácia, poruchy spánku…

Ako z takýchto situácií vyjsť čo najlepšie?

Je veľa možností, len si treba vedieť správne vybrať. Záujmová činnosť, záľuby, šport, rozhovor s kamarátom, rodičom, vychovávateľkou, fyzická aktivita…

V školskom internáte sa snažíme žiakom ponúknuť niekoľko alternatív na zmysluplné trávenie voľného času a odreagovanie sa. Cieľom – predovšetkým pracovných a kreatívnych aktivít – je niečo vytvoriť, prispieť k spoločnému dielu, aktívne stráviť voľný čas a takouto formou aj podporiť duševné zdravie žiakov. V rámci internátnych aktivít zapájame žiakov aj do starostlivosti o životné prostredie. Žiaci sa podieľajú na výzdobe školského internátu či upratovaní okolia areálu školy aj internátu.

Pri nedávnej fyzickej aktivite, ktorá sa zopakovala nielen v uplynulých troch týždňoch, ale uskutočňuje sa priebežne počas celého školského roka, si žiaci  nielen vyvetrali hlavy, ale aj vyzbierali odpadky v okolí.

Poďakovanie za túto ekologickú aktivitu patrí nasledovným žiakom: Bebčák, Jakubík, Kovalík, Pakos, Mokrý, Bucsanszký, Vlhová, Siváň, Madleňák, Briš, Mikunda, Ďubašík, Mešina, Mydliar, Repa, Žmiják, Vlasák, Németh, Pojezdala, Brisuda, Červeň.

RNDr. Mária Baníková