Jar a Veľká noc

K Veľkej noci sa tradične viažu obyčaje spojené s príchodom jari. Dôležitú úlohu v nich hrá: voda, oheň, zeleň a vajíčka.

Zeleň je súčasťou týchto sviatkov v podobe vŕbových vetvičiek i korbáčov upletených z čerstvých prútov vŕby. Aj náš žiak Martin Briš uplietol vŕbový korbáč a ukázal aj ďalším chlapcom, ako majú pri pletení korbáča postupovať, aby táto pekná tradícia nezanikla.

Ako symbol nového života sa na Veľkonočnú nedeľu farbia kraslice. Dievčatá z umeleckej školy vyfúkali a namaľovali vajíčka a skrášlili aj vnútro školského internátu.

Veľká noc je aj sviatkom prebúdzania sa prírody zo zimného spánku a my v školskom internáte sme tri dni pracovali na skrášlení nášho okolia, kde sme vyzbierali šišky, pohrabali lístie a vyrobili ostrovčeky a využili sme aj konáriky zo stromu. Prialo nám slnečné počasie a žiaci pracovali ako včeličky.

Ďalšou kreatívnou činnosťou bola výroba drevených zajačikov, kde sme použili: drevené kruhy, vetvičky, mach, konáriky a škrupinky z vajec.

Na aktivitách sa zúčastnili títo žiaci: Dibdiaková, Lewandovská, Kľusková, Rybárik, Mokrý, Pakos, Vlasák, Bucsanovský, Jakubík, Butko, Špánik, Krajčech, Bebčák, Šedivý, Pojezdala, Brisuda, Juriga, Szilváš, Siváň, Krčmáriková, Capková, Trokanová, Čanecká, Majcherová, Cudráková a Madleňák.

Všetkým zúčastneným žiakom ďakujeme, pretože predviedli nápaditosť a zručnosť a odviedli „perfektnú prácu.“

Bc. Janka Kabaštová