Mikuláš v školskom internáte

Postava svätého Mikuláša je opradená legendami, ale predsa sa zachovali aj nejaké fakty.

Svätý Mikuláš bol biskupom v Myre, mestečku na území dnešného Turecka. Vykonával dobré skutky a pomáhal ľuďom v núdzi. Najznámejšia legenda hovorí, že do okna v jednom príbytku dal mešec peňazí a zabezpečil tak trom dcéram istého otca dobrých ženíchov. Práve odtiaľto pochádza najmilšia a najznámejšia tradícia, ktorú deti s radosťou dodržiavajú dodnes – večer si položia čisté čižmičky do okna a čakajú na to, čo v nich ráno nájdu.

Aj keď podľa tradície Mikuláš chodí obdarovávať deň vopred, do školského internátu prišiel priamo v deň svätého Mikuláša, 6. decembra, aby obdaroval aj internátnych žiakov drobnou sladkosťou – za básničku, či pesničku. Mikulášovi pomáhali aj jeho pomocníci – čerti, anjeli a aj hudobný sprievod s husličkami. Návšteva Mikuláša sa uskutočnila v adventne vyzdobenom internáte, čo prispelo k príjemnej predvianočnej atmosfére.

Ďakujeme žiakom A. Mešinovi, N. Vlhovej, Z. Píšovej, D. Lašákovej, A. Repovi a M. Žmijákovi, ktorí mikulášskou akciou potešili nielen ostatných ubytovaných žiakov, ale aj kolektív zamestnancov internátu.