Exkurzia v Múzeu mincí a medailí v Kremnici a Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom

Dňa 28. 11. 2018 sa žiaci I.AM a II.BM SOSD Žilina pod vedením svojich triednych učiteliek Mgr. Dutkovej a Ing. Hrbáňovej zúčastnili odbornej exkurzie.

Naša prvá zastávka bola v Kremnici, kde si žiaci  pozreli špecializovanú  numizmaticko-historickú expozíciu Líce a rub peňazí, ktorá je jediná svojho druhu na Slovensku. Predstavuje históriu a vývoj platobných prostriedkov na Slovensku od najstarších čias až po súčasné mince a bankovky, ako aj komplexné dejiny medailérstva, často prostredníctvom unikátnych exponátov. Ako súčasť expozície je predstavená história samotného mesta Kremnica, slávneho kremnického baníctva, hutníctva a jedinečnej mincovne.

Naša druhá zastávka bola  Krajská hvezdáreň a planetárium Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom. Toto kultúrno-výchovné zariadenie pozostáva z astronomického observatória a planetária. Planetárium sa nachádza pod kupolou s 10-metrovým priemerom. Vstúpili sme  do sveta, ktorý je plný prekvapení a objavovali jeho tajomstvá, ako aj tajomstvá ostatných planét.Keďže nám prialo aj počasie, mohli sme cez astronomický ďalekohľad pozorovať erupcie na Slnku.

Domov sme  sa vrátili, síce unavení, ale obohatení o zaujímavé poznatky.