Exkurzia v Brezovej pod Bradlom – Mohyla M. R. Štefánika

V rámci projektu  Medzník slovenského národa vznik ČSR v roku 1918 sa dňa 17. 05. 2018 žiaci z tried II.BM a III.AM s pedagógmi Mgr. Moravčíkovou a Mgr. Panákovou zúčastnili exkurzie do kopaničiarskeho regiónu, do Brezovej pod Bradlom, kde navštívili Mohylu M.R. Štefánika.

Tá sa nachádza na vrchu Bradlo v Myjavskej pahorkatine. Na vybudovanie pamätníka bola vyhlásená národná zbierka, v ktorej sa za 8 rokov vyzbieralo 2 milióny slovenských korún. Od roku 1968 je vyhlásená za národnú kultúrnu pamiatku UNESCO. Celá stavba je postavená z travertínových blokov. Od roku 2009 je zapísaná aj  do zoznamu Európskeho kultúrneho dedičstva. Mohyla  je miestom odpočinku jednej z najväčších osobností moderných slovenských dejín – Milana Rastislava Štefánika. Tento významný generál tragicky zahynul počas pristávania neďaleko bratislavského letiska, ktoré je po ňom i pomenované. Tragická udalosť sa odohrala 4.5.1919 pri obci Ivanka pri Dunaji  Spolu s ním sú v mohyle  pochovaní aj  traja talianski letci, ktorí zahynuli  pri tejto  havárii.

Autorom Mohyly Milana Rastislava Štefánika je architekt Dušan Samuel Jurkovič, preto naše ďalšie kroky smerovali priamo do Brezovej pod Bradlom, kde sme navštívili v Národnom dome M.R. Štefánika pamätnú izbu Dušana Jurkoviča (1868-1947), jedného z najväčších architektov prvej polovice 20. storočia,  zakladateľa  modernej slovenskej architektúry. Z pútavého výkladu sprievodcu  PhDr. Matúša Valihoru sa študenti dozvedeli veľmi veľa zaujímavých faktov z jeho života a videli množstvo autentických predmetov a fotografií, vrátane otváracej makety mohyly, ktorá umožňuje nazrieť do vnútra a zistiť, kde leží hrobka generála Štefánika.  Študentom bol premietnutý krátky nemý film z pohrebu M.R. Štefánika. Študenti sa plní informácií a dojmov šťastne vrátili do svojich domovov. Exkurzia bola určite prínosom pre študentov, získali nové informácie  o  M. R. Štefánikovi – generálovi, vedcovi, diplomatovi a spolutvorcovi našej novodobej štátnosti. Mali príležitosť zamyslieť sa nad históriou slovenského národa.