Exkurzia v Osvienčime

28.11. 2017 sa vydali žiaci II. AN, I. BM a niektorí ďalší prváci spolu s Mgr. Jankou Dutkovou a Ing. Ľudmilou Hrbáňovou po stopách spojených s holokaustom a najväčšou genocídou Židov v čase nacizmu.

Žiaci sa dozvedeli o najväčšom koncentračnom tábore na svete, ktorý sa nachádzal v okolí Osvienčimu. Postavili ho na príkaz Himmlera z 27. apríla 1940. Druhá svetová vojna sa začala napadnutím Poľska a  práve Poliaci boli prvými väzňami. Uväznili ich tu v júni 1940. Neskôr sa stali obeťou holokaustu predovšetkým Židia. Prvá plynová komora bola postavená v septembri 1940. Koncentračný tábor dostal názov Auschwitz, čo v nemeckom jazyku znamená názov poľskej obce Osvienčim.
Pre nedostatočnú kapacitu nariadil Himmler postaviť druhý tábor, ktorý dostal názov Auschwitz – Birkenau. Išlo o niekoľkonásobne väčší komplex ako prvý tábor. Začal sa stavať v roku 1941. Nachádza sa v blízkosti Osvienčimu, v susednej obci Brezinka.

Zo Slovenska bolo deportovaných približne 70 tisíc Židov. Zámienkou bolo to, že budú pracovať pre nacistickú ríšu. Za každého vyvezeného Slováka musela vláda zaplatiť Nemcom 500 mariek. Z nášho územia boli Židia vlakmi vyvážaní do poľského Osvienčimu. Deportácia prebiehala v dvoch etapách. V prvej, medzi marcom a októbrom 1941, bolo deportovaných 57 628 Židov. Väčšina z nich skončila v Osvienčime a Brezinke. Za trest, že sme sa vzopreli Nemcom v Slovenskom národnom povstaní, Nemci obnovili deportáciu Židov. Medzi septembrom 1944 až marcom 1945 deportovali ďalších približne 13 tisíc Židov do koncentračných táborov v Poľsku.

Prehliadka Osvienčimu (Auschwitz I.) a Brzezinky (Auschwitz Birkenau) so sprievodcami sa nám vryla hlboko do sŕdc.

Cestou domov sme sa zastavili v poľskom meste Bielsko – Biala, aby sme načerpali nové sily po vyčerpávajúcom dni. V tomto meste sa okrem iného zrodili postavičky Lolek a Bolek.