Fascinácia „technika“ vo Viedni

Viedeň moja 037aha
Tento určitý moment, v ktorom všetko
dáva zmysel a prebúdza sa zvedavosť.

 

V stredu 9. apríla žiaci II. AM a II. DP triedy s Mgr. M. Hubočanovou a Mgr. K. Štalmachovou vyrazili do Rakúska.

Po príjemnej ceste autobusom, na ktorej sme získali množstvo informácií o Slovensku a jeho histórii, bola prvá zastávka pred Technickým múzeom vo Viedni. Na niekoľkých tematicky rozdelených poschodiach sme zažili fascinujúcu expozíciu – „technika“, videli jedinečné objekty, exponáty demonštrujúce zákony fyziky, mechaniky a optiky, prvé stroje z počiatkov techniky, parné lokomotívy od čias Rakúsko – Uhorska, historické automobily, motocykle, lietadlá… Najvyššie poschodie je venované dnešnému fenoménu – komunikácii.
Tiež sme mali možnosť preniesť sa do vesmírneho sveta a preskúmať ho. Žiaci testovali svoje schopnosti ako astronauti.

Ďalšou našou zastávkou bolo Vojenské múzeum, ktoré je postavené v zaujímavom byzantskom štýle a predstavuje históriu habsburskej monarchie od konca 16. storočia až po rok 1945. Tu nás najviac zaujala vonkajšia „Panzergarten“ – tanková záhrada, kde je umiestnená vojenská technika používaná predovšetkým rakúskymi ozbrojenými silami.

Nakoniec sme sa premiestnili do samotného centra Viedne, od parlamentu cez Hofburg a Graben až k Dómu sv. Štefana. Viedeň je nádherná a je jedno, v ktorom ročnom období ju navštívite. Apríl tiež nesklamal. Krupobitie počas prehliadky vo Vojenskom múzeu až po nasadenie slnečných okuliarov pred Dómom. Ukázal všetko, čo vie, a preto bol fantastický.

Viedeň moja 037 Viedeň moja 012 Viedeň moja 008