Krížom – krážom HOLANDSKOM a BELGICKOM

titulkaČo majú spoločné skvostné diela Rubensa a Rembrandta, hlavy štátu s modrou krvou, poprední svetoví producenti diamantov, diabolsky dobré pralinky, úžasné množstvo druhov syrov a piva,veterné mlyny z rozprávok a typické klopkajúce dreváky, romantické kanály, na ktorých sa pohojdávajú loďky, ale aj sídla európskych inštitúcií? Odpoveď na túto otázku sme hľadali na ceste do Holandska a Belgicka. Sú to dve krajiny, ktoré nás pohltili a okúzlili natoľko, že sme sa tu cítili ako doma.

Čakanie na odchod do Holandska bolo nekonečné. Nemohli sme sa dočkať začiatku  nášho malého cestovateľského sna. Nadšenie, radosť, ale aj napätie sa stupňovali a vyvrcholili v nedeľu, 28. apríla 2013, keď sme sa o 13.30 stretli na autobusovom nástupišti v Žiline. Náš cieľ? Amsterdam, európska metropola cyklistov. Dvaja sympatickí šoféri nám pomáhali naložiť batožinu, prišli posledné objatia rodičov, pusa na líce, mávania z okien. A the best times začali! Päť minút po odchode zo Žiliny nám bolo úplne jasné, že tento výlet nebude len taký obyčajný, že táto partia nie je len taká obyčajná partia. V Bytči nás už čakali naši noví kamaráti a ďalší spolucestujúci.

 a

 Po prechode Poľskom a Nemeckom sa za oknami autobusu začali mihať obrysy Holandska a po 18-hodinovej ceste sme sa ocitli v pondelok ráno, v hlavnom meste Holandska, v AMSTERDAME, ktoré je nazývané Benátkami severu. Hocipršalo a bola zima, absolvovali sme pešiu prehliadku centra, pozreli sme si Oude Kerk (najstarší amsterdamský kostol), námestie Dam (bývalé trhovisko, dnes pódium pouličných umelcov), Kráľovský palác, Westerkerk, Dom Anny Frankovej, Bloemenmarkt (kvetinový trh, na ktorom boli všetky kvety od výmyslu sveta – rezané, sušené alebo cibule na zasadenie). Keďže sme chceli vidieť veľa z toho, čo Amsterdam v sebe skrýva, nasadli sme na hodinovú okružnú jazdu loďou po amsterdamských grachtoch (kanáloch). Obdivovali sme nespočetné množstvo bicyklov na uliciach, stánky s kvetmi, terasy kaviarničiek a nábrežné reštaurácie. Podvečer sme zažili aj oslavy Koninginnedag – Kráľovnin deň, kedy bolo všetko v oranžových farbách. Na záver sme navštívili najväčšie vedecké interaktívne centrum v Holandsku, múzeum vedy a techniky, ktoré sa volá Nemo a je umiestnené v tvare lode. Bolo naozaj jedinečné, nakoľko v porovnaní s inými múzeami, tu sme sa mohli exponátov dotknúť a experimentovať s nimi. Očarila nás aj prechádzka k Severnému moru, kde sme sa nadýchali morského vzduchu a mohli si nazbierať mušle na pamiatku. Dostatok síl a energie na nasledujúci deň sme načerpali v pekných izbách rodinného hotela De Weyman.

b c d e ee f

utorok sme sa zobudili do slnečného rána a po výdatných raňajkách sme sa vydali do rozprávkového skanzenu ZAANSE SCHANS. Bolo tu všetko, čím je Holandsko známe – veterné mlyny, výroba drevákov od výmyslu sveta priamo pred našimi očami, delftská keramika, pôvodné dielne na výrobu syrov s možnosťou nákupu a k tomu ešte zopár pôvodných zeleno-bielych drevených domov a v nich staručké obchodíky.

Naša cesta ďalej pokračovala do kráľovského HAAGU, ktoré je sídlom holandskej monarchie,parlamentu, medzinárodného súdneho dvoru aj väčšiny ambasád.
30. apríl si všetci zapamätáme ako deň abdikácie kráľovnej Beatrix, ktorým sa končí viac ako storočná vláda žien na holandskom tróne a moc preberá nový holandský kráľ Viliam Alexander.
Popoludní sme sa presunuli do nádherného mesta
ANTVERPY, ktoré sú nazývané Jeruzalemom západu, ale aj Rubensovo mesto, centrum diamantového obchodu či metropola svetovej módy. Je to druhé najväčšie mesto Belgicka. Fungujú tu 4 svetové diamantové burzy a ulice sú posiate obchodmi so šperkami. Navštívili sme hlavné námestie s cechovými domami a pýchou mesta – prekrásnou radnicou. Uprostred námestia sa nachádza najväčšia katedrála na území Belgicka a Holandska – katedrála Panny Márie, v ktorej sú aj 4 cenné Rubensove obrazy. Obzreli sme si tu tiež Rubensov dom, druhý najväčší prístav v Európe a na nábreží Scheldy hrad Steen. Večerný program bol jednoduchý. Ubytovať sa v hoteli Ibis a načerpať silu, aby sme si mohli užiť posledný deň výletu.

g h i j jj k

stredu nás čakala 9-hodinová prehliadka hlavného mesta Belgicka, BRUSELU, metropoly EÚ. Navštívili sme Bruckpark so známym Atómiom (monument, ktorý symbolizuje molekulu železa zväčšenú 165 miliardkrát) a parkom Mini Európa, v ktorom sme prešli celú Európu za 2 hodiny. Je tu umiestnených 350 modelov a animácií významných stavieb a technických pamiatok 70 miest štátov Európskej únie. Modely sú vyhotovené v mierke 1:25 a sú spracované do najmenších detailov. Mohli sme vidieť napr. Eiffelovu vežu, londýnsky Big Ben, taliansku sopku Vezuv, Berlínsky múr, gondoly v Benátkach, bruselské hlavné námestie Grand-Place, ba zaspievali si aj slovenskú hymnu pri miniatúre bratislavského Modrého kostolíka.

Do centra mesta sme sa presunuli metrom a vydali sa na prehliadku mesta. Pozreli sme si Kráľovský palác, preslávenú bronzovú 60 cm sošku cikajúceho chlapca Manneken pis, Kostol sv. Mikuláša, budovu Burzy, Európskeho parlamentu, sídla NATO a hlavné námestie Grand Place, jedno z najkrajších námestí na svete, s gotickou radnicou, cechovými domami, mestským múzeom a množstvom kaviarní, reštaurácií a čokoládovní.

Brusel je tiež známy veľkým počtom koncertov a podarilo sa nám dokonca zažiť aj davovú hystériu fanúšikov britsko-írskej chlapčenskej skupiny One Direction, ktorí čakali na príchod svojich idolov pred jedným z hotelov. Sladkou bodkou za výletom bola hodinová návšteva čokoládovne spojená s prezentáciou a ochutnávkou belgických čokoládových špecialít a praliniek.

l m n o p r

Čas tam ďaleko za hranicami utiekol ako voda, nám zostali spomienky na týchto 5 absolútne nádherných a nezabudnuteľných dní . Skvele sme si ich užili. S novými priateľmi, s pani profesorkami, pani sprievodkyňou Katkou a pánmi šoférmi. Veľké ďakujeme patrí aj CK TRIP za výborne pripravený zájazd.